četrtek, 23. avgust 2018

Igre z vodo


Igre z vodo po navdihu pedagogike Montessori lahko izvajamo v stanovanju, saj uporabljamo pladenj, ki (načeloma) preprečuje poplavo. :) Kar osvežujoča bo ta igra v poletnem času, povsem primerna pa je za celotno leto.
Trije predlogi:

* Prelivanje vode z ožemanjem gobice
Potrebujemo:
- gobico (ta naša je tanek gobast trak, ki je položen v gajbicah med namiznim grozdnjem, zelo v redu in zastonj, odrežemo ga na poljubno velikost)
- dve skledi
- pladenj
- vodo
- gobasto krpo (preprečuje drsenje skled in popivna razlito vodo)

Prelivanje vode z ožemanjem gobice

V eno skledo nalijemo vodo (nekje do polovice, ker se sicer z namakanjem vode lahko razlije čez rob) in otroku ponudimo, da gobico namoči in jo ožame nad drugo skledo. Tako ta postopek ponavlja dokler ni prva skleda brez vode. In nato spet na isti način izprazni to skledo...
Moj otrok  se je potem spomnil, da lahko gobico temeljito ožame (verjetno je to posnemanje mene med pomivanjem :))


Prelivanje vode z ožemanjem gobice

* Prelivanje vode
Potrebujemo:
- dva lončka (najboljši bi bil vrč - ker se ga dobro prime, ima poseben izlivni del in je prozoren, lahko pa uporabimo tudi kakšne druge lončke; ti Ikeini so sicer super, vendar ne za prvo prelivanje - prelahki so in se bo spodnji kozarec, v katerega otrok naliva, prevrnil, ko bo z zgornjim naslonil na rob...). Otroku pokažemo, kako naj kozarec (ali vrč) prime z obema rokama (pomembno sploh za mlajše, ker jih bo tako lažje in varneje).
Kako smo že prelivali in presipali pa si oglejte TU.
- pladenj
- vodo
* lahko ponudimo tudi lijak, skozi katerega preliva vodo
* to prelivanje bodo z veseljem vadili v bazenu ali banji

Prelivanje vode iz kozarca v kozarec

* Uporaba kapalke
Potrebujemo:
- kapalko
- vodo

Otrok mora najprej osvojiti princip delovanja kapalke. Torej stisniti kapalko na vrhu (rezervoar), jo vstaviti  v tekočino, sprostiti stisnjen del in jo vzeti iz tekočine; nato pa stisniti spet nad željenim mestom. Ko ima otrok osvojeno delovanje kapalke, naj najprej vodo s pomočjo kapalke preliva iz posode v posodo;
lahko preprosto samo kaplja na krpo,
motorično še zahtevnejše pa je kapljanje v majhne odprtine, npr. luknje lego kock.

Uporaba kapalke


Ni komentarjev:

Objavite komentar