nedelja, 13. november 2016

Prelivanje in presipanje
Če se bojite poplave v stanovanju, potem prelivanje izvedemo med kopanjem. :) To vaš otrok verjetno počne čisto naključno - lahko preliva vode iz različnih lončkov, kaplje od ene igrače ujame v drugo igračo oz. posodo, 
z zalivalko zaliva...
Lahko pa mu pripravite usmerjeno dejavnost na mizi, za kar je priporočljivo imeti pladenj, različne lončke, vrče, lijake, žlice, zajemalke... Najbolje je imeti steklene predmete (z debelim steklom) ali prozorno plastiko, 
saj lahko spremljamo spremembe vsebine.
Tokrat sem ponudila vrček za mleko, lijak in steklenico. Naloga je bila prelivanje vode iz vrča skozi lijak v steklenico, nato iz steklenice nazaj v vrček, in ponovitev postopka.


Za drugo prelivanje sem izbrala štiri plastične lončke (Ikea), iz katerih se lepo preliva. Naloga je prelivanje iz lončka v lonček, po vrsti, na koncu zadnji lonček postavimo na mesto prvega in ponovimo postopek... Niti malo otrok ne rabi vzpodbude, da naj še enkrat ponovi, ker z veseljem to naredi n-krat. :)
Mlajšemu sem ponudila samo dva kozarčka, iz katerih je prelival.  
Prelaganje in razvrščanje z rokami, z žlicami ali direktno usipanje iz posode v posodo otroku ponudimo že zgodaj, nekoliko kasneje (odvisno od finomotoričnih spretnosti) pa ponudimo bolj sipke snovi, npr. zdrob, polento, riž, proso, ... Mi smo za presipanje uporabili polento, pripomočki pa so bili posoda s polento, žlica, lijak in steklenica. Otrok z žlico zajame polento in jo skozi lijak presipa v steklenico.  Vključevanje žlice se mi je zdelo dobro, ker je moral zvrhano žlico prenesti do lijaka, za kar se spet zahteva še dodatna spretnost. 
Lahko pa polento nasujemo v vrček in iz njega direktno presipamo v lijak. 


Če presipanje in prelivanje izvedemo zaporedno in z istimi pripomočki, potem priporočam najprej presipanje s suhimi snovmi in nato pretakanje z vodo. Tako nam ne bo potrebno pripomočkov sušiti. :)


Ni komentarjev:

Objava komentarja