torek, 30. januar 2018

Lesena hišica - kmetija (doma narejena)


Lesena hišica - kmetija je bila že dolgo na seznamu DIY projektov.
Igralne hišice so otrokom zelo všeč, saj zelo vzpodbujajo domišljijsko igro. Hišico lahko naredimo sami tudi kar iz kartona, morda predelamo kakšen manjši kos pohištva, jo izdelamo iz vezane plošče ali kar iz pravih lesenih desk (oboje kupimo na kos ali na meter).
Za našo hiško sem potrebovala: lesene deske, lesene palice, tanka plošča (hrbet omare), moznike, dva kotnika (za streho), tečaj za vrata, lesno lepilo, brusni papir in žago.
Izberemo si dimenzije hiške in odmerimo velikost stranice. Glede na širino hiške potem tudi določimo velikost strehe, ki jo utrdimo s kotniki. Poljubno se poigramo z izdelavo staje za živali, lahko dodamo navadna vrata s tečaji, lahko dodamo verigo za zapiranje boksov lahko so vrata drsna. Za staje oz. ograje lahko uporabimo tudi tanke šibe iz narave (in sveže so mehke in se bodo lažje rezale, lahko tudi kar z olfa nožem in vrtnarskimi škarjami- preverjeno gre :) ). Izdelamo lahko lestev, del drvarnice z drvami (otroci potem to zlagajo in prelagajo), vse pa dobro pobrusimo (pri tem lahko pomagajo otroci). 
To je samo neko ogrodje, ki mu potem kasneje lahko dodajamo dodatne elemente. 
Lahko dodamo male snope slame, lahko iz filca prilepimo zeleno površino, ki predstavlja pašnik poleg hleva, lahko iz filca ustvarimo njivo, majhno plastenko napolnimo s koruzo in to predstavlja silos, ... dodamo vse kmetijske stroje, ki jih imamo in seveda vse živali (lahko so to različni primeri plastičnih živali, med katerimi so res kvalitetne Schleich figure (nekoliko dražje, a so vredne svojega denarja), naša čreda ovc je iz ponudbe figuric za jaslice, otroci bodo verjetno dodali tudi Lego živali, skratka tu jim pustimo prosto pot pri polnjenju kmetije. Lahko hlev pobarvamo z akrilnimi barvamo ali pa pustimo povsem natur (barve že imam kupljene, pa se nekako ne morem odločiti pobarvati tako lepega lesa - seveda pa naknadno še vedno lahko kadarkoli pobarvamo, lahko to prepustimo tudi otrokom).
Takšna lesena hiša je res močna in dovolj velika za dva ali več otrok.





Še bolj preprosta pa je izdelava 2D igralne površine, ki sem jo jaz poimenovala ˝predmestje˝. :) 




Ni komentarjev:

Objavite komentar