sobota, 5. avgust 2017

Poletne aktivnosti za osvežitev :)


Vam je kaj vroče? :)
Upam, da se uspešno spopadate z že četrtim letošnjim vročinskim valom. 
Mi, poleg klasične ohladitve v morju ali bazenu, izvajamo tudi druge norčije, ki so povezane z vodo in poletjem. Otroci bodo navdušeni in hoteli jih bodo tudi, ko ne bo pretirano vroče. :)

* Vodna drča
Ta je letos povzročila največ smeha otrok in odraslih. :) Spomnila sem se na velik kos folije, ki je bil pravzaprav zgrešen nakup, ki se je zdaj izkazal za pravega. :) Na delu nekoliko poševne trate smo folijo razgrnili, jo polivali z vodo in tako je že bila pripravljena za zabavno drsanje. In kako to nese! :) 
Res zabavno, preprosto in poceni zabava. :)


* Prelivanje vode
Velik škaf vode + posode + plastenke + mlinčki, ...tu uporabite domišljijo. 
Lahko imajo klasično prelivanje iz kozarčka v kozarček, lahko vodo v kozarčku nosijo v odmaknjeno posodo (in seveda čim manj na poti polijejo) ali na mlinček.



* Zabava z razpršilko
Uporabila sem manjši pršilki od eko čistila (dobro ga umijemo, kupijo se sicer tudi prazne, a podprimo recikliranje). S to razpršilko je preprosto pršenje sila zabavno in v hudi vročini zelo osvežujoče. Za malo bolj usmerjeno dejavnost pa sem na asfalt narisala kroge, ki sta jih otroka s pomočjo pršilke ´pobarvala´.


* Mehurčkaste kače
Potrebujemo plastenko, ki smo ji odrezali dno, kos blaga, gumico in detergent pomešan z vodo. 
Blago z elastiko napnemo čez odrezano dno plastenke in nato ta del pomočimo v detergent. 
Pihamo skozi zgornjo odprtino in opazujemo zanimive milne kače. Kače smo delali s sosedovimi otroci, eni so pihali, drugi nosili kače in vsem je bilo to zanimivo.
Daljši zapis najdete pri Zeleni hiški


* Ribje kosilo
To ni ravno vodna osvežitev, je pa povezano s poletjem, z morjem. V trgovini se moramo vedno ustaviti na oddelku rib. :) Tam vse pogledamo, opišemo, starejši pa jih večkrat tudi želi kupiti (še dobro, da nas spomni na zdravo kosilo). Skupaj z atijem jih pogledata, dvigneta vse plavuti, potipata luske in zobe in jo očistita (no, to dela ati, onadva se čudita vsebini :)).


* Otroška morska juha
Otroka na plaži kuhata morsko juho, v kateri je glavna sestavina morska kumara (uboga revica, kako dolgo se mora kuhati :)) in veliko špagetov - morske trave. 


* Nabiranje in opazovanje rakov
Na plaži si čas popestrimo tudi z nabiranjem rakov samotarjev in kasnejšim opazovanjem. 
Še tako živahen otrok, bo vsaj nekaj časa osredotočen na zanimive premikajoče polžje hišice. 


Kako pa poletne dneve preživljate vi?


2 komentarja:

  1. Super ideje, Katja! Drca je nora zamisel, hehe, me ful mika, samo upam, da breg, ki ga imam v mislih, ne bo kar prevec strm za tako dogodivscino. :) Nekaj podobnega z razprsilko imam pa tudi ze nekaj casa v mislih in prihodnji vroci dnevi znajo biti pravsnji za to. :)
    Aja, midve pa najvec ustvarjava z vodenkami in akvareli, nasi otroci pa radi resujejo zivali iz ledu ali slikajo z ledenimi barvami. Cofotanje v vodi pa itak zmaga. :)
    Prijetno poletno uzivanje se naprej ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala, Deja. Le poskusite drčo, za varnost pa boš sigurno poskrbela, da se ne boste kotalili po hribu navzdol. :) Ledenih barv še nisem naredila, izberem enostavno varianto z vodenkami. ;) Uzivajte v poletju.

    OdgovoriIzbriši