četrtek, 22. december 2016

Izdelovanje okraskov iz ´gipsa´


Prvič smo preizkusili vlivanje gipsa v božične kalupe. Strokovno se to imenuje keramični prah / masa za izdelovanje modelov, figur...  Izdelali smo okraske za našo eko smreko.
Potrebujemo: 
- keramični prah (se kupi v trgovini z ustvarjalnim materialom, tudi Merkur, morda večji Spar),
- kalupe  (namensko kupljene ali plastično ploščo iz čokoladnih adventnih koledarjev)
- posoda
- žlička
- voda
- sekundno lepilo
- vrvica
- žica, sponka*
- barve*


Odprla sem škatlo in takoj je vsebino poimenoval za moko. :) Dobro je, da otroci spoznajo, da po izgledu enake snovi uporabljamo za različne namene. Tako lahko že kot ´mokaste´ snovi poznajo (različne) moke, pecilni prašek, sodo, puding, keramično maso, ... Koristilo bo poznavanje množice snovi, saj že v vrtcu in kasneje v šoli z njimi delajo eksperimentalo.  
Nekaj žlic praha smo stresli v posodo in postopoma dodajali vodo, da smo dobili gladko maso, ki je še komaj tekoča. Maso vlijemo v poljubne kalupe. Masa se je izredno hitro posušila in sem bila prepozna, da bi v maso zapičila žico ali polovico sponke*, ki bi služila za obešanje.  
Ulitek se na otip zelo hitro posuši in že po kakšni uri lahko izluščimo figure in jih postavimo na toplo mesto, da se dokončno posušijo. Odvečne robove smo odlomili in jih nato z brusnim papirjem fino obdelali. S sekundnim lepilom sem prilepila vrvico, da bomo figure lahko obesili. Izdelke lahko pobarvamo ali na zadnjo stran prilepimo magnet. 










Ni komentarjev:

Objavite komentar