petek, 5. avgust 2016

Naš poletni oddih

Dopust je mimo in spet imamo veliko lepih spominov. 


Kombinirali smo morje in hribe, ki tokrat še niso bili osvojeni - smo se zadrževali bolj v dolini. :) Na morje nismo šli daleč in na isto mesto kot lani, ker je pri tej starosti otrok pomembnih le par kvadratnih metrov primerne plaže, čista voda, naravna senca na plaži, igrala v bližini in apartma z ograjeno teraso. No, to je trenutno pomembno nam, zato nismo komplicirali in na veliko načrtovali. Najmlajši je letos bil že precej aktiven ob in v vodi, starejši pa nas je letos zelo presenetil z neverjetnim navdušenjem nad morjem že celo pot do cilja. Spakirali smo podobno kot lansko leto, dodali smo otroško  body surf desko, ki je služila za sedenje ob vodi in kot plovec v vodi. Vzeli smo senčnik, ki smo ga uporabljali tik ob vodi (zapiknili smo ga v pesek), da je najmlajši med čofotanjem bil v senci. Priporočam otroško ribiško mrežo. Hotela sem jo kupiti že doma, pa se mi zdi, da se je nakup na tržnici na morju izkazal za veliko boljšega. Malček je bil zelo ponosem, da si jo je lahko sam izbral in jo že takoj naslednje dopoldne uporabil. Z njo je lovil travo, ki jo je naplavilo  v plitvino, kamenčke, polžke in školjke in ribice iz penaste gume
Prvič je z atijem šel v lunapark na električne avtomobilčke. Kakšno veselje in ponos je to bilo! :)







Pica iz kamnov - ploščate kamne pobarvate in jih spremenite v sestavine pice :)

Že nekaj let zapored pa čez poletje gostujemo pri sorodnikih na Bledu. Še vedno me ta, vse bolj turistični kraj, očara in se rada vračam. Letos smo bili kar aktivni, predvsem ati, ki je vozil kolo s prikolico za dva. Bravo ati! :)
Kaj smo počeli in priporočam na tem SZ delu Slovenije:
- Bled - sposoja čolna in veslanje do otočka, hranjenje ptic, kopanje pri kampu, ogled gradu (bili lani, poglej je res fantastičen), kremšnite in igrala (nad Vilo Prešeren je lesen grad za plezanje in gugalnice + na desni strani ceste proti gradu je poleg nogometnega stadiona veliko otroško igrišče z velikim rovom, toboganom, peskovnikom, vrtiljakom, gugalnicami, poligoni... ).
Jezero lahko izkoristite za kopanje, izposojo čolnov, supov ali preprosto poležavanje na obali.










Na otroškem igrišču je že veliko igrač, ki so na voljo za uporabo.


- kamp Šobec - lepa kolesarska / peš pot do kompa, kamp je urejen, z možnostjo kopanja in igranja na zanimivem igrišču.
- Ribno = vasica ob mestu, priporočam krožno vožnjo s kolesom čez Koritno, iz katerega se spustite v Ribno in iz Ribnega nazaj do jezera. Ta pot je lažja, obratna je za nabiranje več kondicije. :) Na poti smo srečali dva pašnika s konji, igrali pa smo se na igralih pri Hotelu Ribno, ki ima tudi delček otroškega adrenalinskega parka. (žal smo brez slik).
- enodnevni izlet v Kranjsko Goro z okolico. V Mojstrani V TIC-u v Planinskem muzeju smo dobili zelo lepe brošure, ki nam bodo prav prišle še drugo leto. 
Najprej smo si ogledali slap Peričnik, ki nas je navdušil, otrokoma je bilo všeč pršenje vode in mogočno šumenje. Pot do slapa je kratka, gozdna, pot ob slapu pa ni zaščitena, zato bodite previdni! 

Takšen turistični avtobus vas lahko pelje po Kranjski Gori



Naslednja postaja je bilo jezero Jasna, ki ima vidne izboljšave - novi mostički in pomoli, skakalno-razgledna ploščad, garderobe, kneipova pot, mini knjižnica, gostilna na prostem in že "stari" bronasti kozorog, ki je obvezna plezalna trofeja za malčka. :) 









Garderoba in slackline

Majhno jezero Zelenci (izvir Save Dolinke) je čudovito in očara s posebno barvo. Iz parkirišča do jezera je zelo urejena položna pot, ki je normalno prevozna z vsakim otroškim vozičkom. 





Otroško igrišče Kekčev gaj ob glavni cesti pri hotelu Lek v Kranjski gori - imajo zip line. :) Šli smo tudi do Planice, kjer smo gledali mlade "Prevce" - skakalci so na eni manjši skakalnici imeli treninge. Če ne bi začelo deževati, bi lahko izkoristili še tukajšnja igrala in zip line.
Ob poti se nahaja zanimiva gostilna brunarica Kosobrin


*Če imate čas in otroke starejše od treh let, se lahko odpeljete tudi v Kekčevo deželo

- Bohinj - slap Savica. Kar naporna pot za malčke, ker je do slapa ogromno stopnic, na vrhu je majhen nadstrešek in kratka razgledna pot pod skalo zaščitena z ograjo - slap gldate od daleč (v primerjavi s Peričnikom je doživetje manj intenzivno, je pa bolj varno zaradi ograje, na vrhu je gneča na majhnem prostoru). Plačilo parkirnine 3€ in vstop do slapa za odrasle 3€. 


Kako pa ste vi preživeli svoj dopust ali vas še čaka? :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar