ponedeljek, 4. julij 2016

Murkov zos


Ste že jedli murkov zos? :)  Če ste doma iz Koroške ali Savinjske, potem ste ga verjetno vsaj pri starih starših kdaj poskusili. Če pa ga sploh ne poznate in so vam jedi na žlico všeč, potem ga naredite.


Sestavine za 4 osebe:
- 3 kumare
- 6 krompirjev
- 1 čebula
- malo olja in ščep ostre moke
- paradižnikova mezga
- mleta kumina, sol, poper
- hrenovke

Postopek: 
Krompir pripravimo za pire (vendar brez masla, smetane, mleka). Najbolje je, da je bolj tekoč - ne odlijemo vse vode. Kumare olupimo, naribamo in jih z vodo od krompirja damo kuhati. Začinimo z mleto kumino, soljo in poprom. Pripravimo prežganje: na malo olja prepražimo narezano čebulo, dodamo ščep ostre moke in mezgo, popražimo in zalijemo - naredi se taka kremasta omaka, ki jo zlijemo h kumaram. Nato vmešamo še pretlačen krompir in po želji hrenovko. Pustimo nekaj minut še na malem ognju, da se okusi povežejo. Jed je pripravljena.


Različice:
- lahko je brez prežganja, če se res čisto izogibate olju in (ščepu) moke, vendar okus ne bo isti :)
- lahko je brez hrenovke za vegi različico
- nekateri jed proti kuncu priprave še okisajo s kisom (nam to ne odgovarja)
- na koncu dodatek kisle smetane, ker pravzaprav povsod paše :)


Ni komentarjev:

Objavite komentar