četrtek, 19. januar 2017

Dežna palica


V tem letnem času bi morali narediti snežno palico. :D Pa naj bo kar dežna pravo ime, ker posnema naravne zvoke dežja, načrtovana pa je bila tudi v bolj mokrih mesecih. :) Kupljen izdelek je največkrat iz bambusovih palic, ki zvok naredi še bolj pristen, domače izvedbe pa so iz papirnatih tulcev. Dobro je, če je osnovna palica čim daljša in trda (debelina wc rolic je premalo, od alu folije je super). 
Poznani sta dve izvedbi in obe sem preizkusila.


Potrebujemo:
- dolge tulce 
- žeblje (in kladivo)
- žico
- alu folijo
- trši papir
- selotejp / lepilo
- okrasni papir / washi trak
- semena (riž, ješprenj, ...)

Daljša palica od otroške Ikea preproge, krajše od kuhinjskih folij

* Dežna palica z žebljički
Izberemo žeblje dolžine premera tulca - ne daljše, da ne pogledajo na drugi strani ven, lahko pa nekoliko krajše. Zapiknemo oz. zabijemo jih v spirali čim več oz. po občutku - več jih bo, več bo ovir, več bo slišnega pretakanja. Za zapiranje konca tulca oblikujemo pokrovček, tako da obrišemo tulec, ga širše obrežemo in do zarisa zarežemo zareze. Na enem delu ga zalepimo (najbolje z vroči lepilom), nato nasujemo izbrana semena in z roko zapremo drug konec tulca. Tulec obračamo in tako poslušamo, koliko semen bo povzročilo lep zvok. Ko smo z zvokom zadovoljni, zapremo še drug konec tulca. Sledi še okrasitev palice. Lahko jo prelepimo z washi selotejpom, kar je dobro, da je palica bolj plastificirana in neobčutljiva na umazanijo in mokroto. 
Jaz sem izbrala otroško risbico, ki sem jo enostavno zalepila na tulec.








* Dežna palica s spiralo iz alu folije
Na žico ovijemo alu folijo in nato s pomočjo nekega okroglega predmeta pol manjšega premera kot naš tulec navijemo spiralo. Potisnemo jo v tulec in na obeh straneh, pri robu tulca, zalepimo z vročim lepilom. Po zgornjem opisu primerno napolnimo palico s semeni in s pokrovčkoma zapremo obe luknji. Tudi to palico poljubno okrasimo.





Če me vprašate, katera je boljša, bi odgovorila, da obe. :) Obe lepo posnemata dež, morda z žeblji še bolj. Vsekakor bi bil zvok še lepši z daljšo palico. 
Izbrala sem dve enako dolgi palici, ker imam dva otroka in bo bolj pravično. :)




3 komentarji:

  1. Zanimivo! Tole moramo pa enkrat poskusit naredit! Super ideja :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. :) In uporabna je tudi kot navadna ropotuljica (mlajši), starejši pa jo občasno uporabi za sabljo ali šumeče kotaljenje. :o Iznajdljivi otroci. :D

      Izbriši
  2. Res zgleda zanimivo, moram prihranit tulec od folije. :)

    OdgovoriIzbriši