sreda, 25. marec 2015

Popolna poroka po moje

Nekaj nasvetov, kako se brez bankrota oženit :) Čistim računalnik in brišem nekatere datoteke iz mape "Poroka". Mislim, da je ne bom več rabila, vsaj zase ne :D Že takoj naj pojasnim, da ničesar ne vsiljujem, da je to moje lastno mnenje, da bo napisano izhajalo iz lastne poroke in vtisov iz drugih porok.

Poročni obred:  Obred / a imejte časovno čimbolj skupaj, BREZ vmesnega dolgega fotografiranja mladoporočencev, ker se ta čas svatom zdi neznansko dolg in, največkrat, dolgočasen. 
Vsekakor predlagam fotoshooting pred vsemi ceremonijami, ker boste še najlepše urejeni in najmanj utrujeni! Torej se ure obredov prenesejo v popoldanski čas - ljudje imajo pred tem doma že kosilo in lažje zdržijo do poročne večerje! :)
Vsak posameznik ve, če se izrecno želi poročiti na kaki posebni lokaciji, torej izven UE. Če si to res želite in ne gledate toliko na finančno plat poroke, potem si jo le privoščite. Pogosto se za to odločijo, če je poroka samo civilna. Če pa imate še cerkveno, v lepi cerkvi, potem se lahko tistih 15 min skompenzira s tem. :) Sicer pa so marsikje tudi (brezplačne) poročne dvorane izredno lepe!

Poroka na mostu želja v Thermani Laško
Povabljeni svatje: Nekje je preprosto potrebno narediti črto! Povabite tiste, ki vam nekaj pomenijo, ki jih ne vidite le nekajkrat v življenju na pogrebih in ne poslušajte drugih, ki vam narekujejo seznam svatov. Poleg tega pa se sto ljudem ne morete posvetiti, niti jih dobro pozdraviti in se z vsemi poveseliti.      

Fotograf: zelo pomemben! ostanejo le spomini in slike. Zato se dobro informirajte, kakšne slike izdeluje, kaj je v ceno všteto, koliko ur bo prisoten in primerjajte ceno. Nama se je res odlično izšlo s ceno in končnim izdelkom!

Fotograf naj ujame posebne trenutke
Pogostitev: Največji del budgeta gre za pogostitev, torej za hrano in pijčo. Seveda se najprej pri več ponudnikih pozanimajte za ceno in kakovost hrane. Preverite, kako je s postrežnino vaše pijače, vašega sadja, vašega peciva. Ko sem že pri pecivu, NE pretiravajte! Če že mora biti, potem predlagam, da se odločite za recimo tri estetske in dobre slaščice. Pomislite, kam naj potem mladoporočenca s celimi kupi že večkrat preloženega peciva, ki ga na koncu večina ne želi vzeti domov. In tu ni sporna samo potrata s hrano, tu je še  čas vaših babic in tet, ki so ga porabile za peko, gre tudi za veliko denarja in za prazne kalorije, ki svate samo priklenejo na stol, namesto da bi plesali! V zameno za razne rulade, kekse, potice, predlagam sadje - na etažerah ali nabodala, če je več otrok pa lahko tudi sladoledni bar.

Kaj izberete: levo ali desno sliko?
Glasba: Meni osebno izredno pomembna. Midva sva večji poudarek na kvaliteti dala na obredih, na zabavi pa sva želela le žur. In žal ga z nekaterimi ansambli za velike denarje ne dobimo. Imajo preveč pavz, ne znajo slediti publiki in preveč stane njihova pogostitev! Nočem biti nesramna, ampak čisto realno, poleg njihove cene za igranje (večina čez tisočaka) je treba prišteti še ceno svatovskega menija in pijače pomnoženo s številom članov (3, 4, 5, ali celo več!). Hmmm...


Cvetje: manj je več, oz. ne pretiravajte, v mejah normale. Med vsemi cvetličnimi zadevami, je daleč najpomembnejši poročni šopek. Le ta vas bo spremljal cel dan in prisoten bo na (skoraj) vseh slikah. Kdo se bo še spomnil ikebane na stranskem oltarju? Verjetno nihče. Pri izbiti cvetja se je treba znajti, odvisno tudi od letnega časa. Zelo vzdržljive so ivanjščice, ne preveč razcvetele potonike, pšenica, sončnice, tulipani, narcise, hortenzije dajo velik volumen in so skoraj pri vsaki hiši - vse to je zastonj. Predlagam nakup na veletržnici, seveda s previdnostjo, da je res sveže. Na mizah naj bo cvetje v stilu poroke, vendar ni potrebno, da je pred svati cela cvetličarna! :) Okrasitev avtomobilov s cvetličnimi aranžmaji spet ni nujna, odločite se sami...


Dekoracija: sami lahko izdelate pom-pome, zastavice, obesite vajine fotografije. Na mize lahko položite svečke s kamenčki v navadne kozarčke. Uporabite vijugaste veje vrbe, brezo ali druge veje, kombinirajte s preprostim cvetjem. 
Cerkev ni cirkus, zato pretiravanje z dekoracijo ni na mestu. Previdno tudi s pritrjanjem na lesene klopi (si predstavljate, kako se v več letih uniči inventar - eni potiskajo žebljičke not, drugi lepijo z vročim lepilom...)


Ličenje: verjetno že vsem znana trditev, da je pomemben dober make up, ki zdrži do jutra. Se strinjam! In tu se le pametno odločite! 

Obleka: naredi človeka! Popolnoma drži. Kratka, dolga, barvna? To je stvar okusa oz. sreče. Mnoge si obleko naročijo iz Kitajske in so zadovoljne, druge popolnoma razočarane... Se pa strinjam, da kvaliteta materiala odstopa. In le ve boste obleko nosile cel dan in jo na slikah imele celo življenje! Kupite si udobne poročne čevlje / balerinke / teniske, karkoli, samo da bo udobno, pod dolgo obleko se tako nič ne vidi! ;)


Prstani: najcenejši so iz jekla, titana, sledi srebro, najdražje je belo zlato. Cene so lahko tudi krepko čez tisočaka, zato velja razmislek o debelini in številu kamenčkov. Odvisno koliko vam pomeni sama plemenita kovina, simbolika pa je ista ne glede na ceno!


Ples: Lahko greste v plesni tečaj, tudi na individualne ure, in to kar lepo plačate. Če se vam ljubi in vzamete to za izziv, pa si lahko poročni ples sami sestavite in zvadite s pomočjo YouTuba.  Prav zabavno je in (preverjeno) lahko uspe! :)

Tiskovine (vabila, sedežni red, označitve miz): oblikujte sami na računalniku ali izdeljte ročno. Tu se da tudi prihraniti in dodati osebni pečat.

Darila za svate: predlagam uporabna darila, če je možnost homemade in prilagojeno na temo poroke. Idej je ogromno: med, marmelade, mila, likerji, čokoladice (pozor v vročini), šopek sivke, čaj... Če potrebujete stekleno embalažo, je zelo poceni v Trzinu.


Otroci: pripravite otroški kotiček z majhnimi stoli, barvice, naredite poročno knjižico aktivnosti (križanke, pobarvanke, uganke na temo poroka), imejte sladoledni bar, obesite samo za njih v kot disko kroglo, pripravite ustvarjalne aktivnosti (plastelin, deklice si lahko iz vrteksa izdelajo poročno obleko, iz embalaže lahko izdelajo poročno torto) ...

Še nekaj nasvetov
Naredite protokol poročnega dneva, vključno z urami in zadolžitvami. Vključene svate seznanite z urnikom in vsi se naj držijo dogovora. Na dan D bo v tem primeru potekalo vse kot po maslu. Isti protokol oz. del predajte tudi fotografu, glasbenikom in gostincem. Fotografu že prej jasno povejte kakšni posnetki ne smejo manjkati, tisti ta dobri pa bodo še sami poskrbeli za fotografske presežke in mnoge detajle.
Za rezervo imejte pripravljene normalne igre, ki svate dvignejo na noge. Za moj okus bi rekla, da ne sme biti takih "za abrahama". :)
Zelo zabaven je fotografski kotiček (photobooth), pripomočke pa pripravite sami. Fotograf vam v tem primeru ne sme dodatno zaračunavati te storitve, saj bi ta čas tako ali tako bil tam in fotografiral!

Sem se kar razpisala, pa verjetno še veliko pozabila. V to objavo sem vključila tudi slike iz spleta, najine slike pa so v prejšnji poročni objavi (KLIK). Vprašanja dobrodošla, saj zelo rada debatiram o porokah :)


4 komentarji:

  1. Midva sva imela poroko v dveh delih. Civilna je bila med tednom na ljubljanskem gradu. Imela sem preprosto poletno oblekico, frizuro iz "probe" dan prej, make-up sem si pa sama naredila (in mi je bilo žal, da si ga nisem še za cerkveno poroko). Tja sva povabila sošolce in prijatelje, ki so odpadli iz seznama za ohcet (ker ja, nekje je treba potegnit črto). S temi smo šli potem na pijačo, sicer smo imeli s seboj nekaj peciva in šampanjec, se nam je kar samo organiziralo :P V soboto sva imela potem še cerkveno poroko v moji župniji. Tako sva se izognila čakanju in posedanju po gostilnah, kakor se pač običajno čaka med porokama. Izbrala sva tudi bolj zgodnjo uro, ob 13h. Po obredu smo imeli manjšo pogostitev za druge prijatelje, ki jih nismo vabili na ohcet (tako se lahko za malo denarja srečaš in nazdraviš z veliiiko ljudmi). Svate sva poslala v gostilno oziroma kmečki turizem v lepi okolici, kjer je bila kasneje ohcet. Na terasi so počakali, da sva se pofotkala in sledilo je pozno kosilo (in ne pozna večerja, ko res že kruli po želodcu). Za poleti mi je prijateljica cvetličarka odsvetovala cvetje, saj ga sonce zelo hitro požge. Nama je naredila pentlje iz tila namesto aranžmajev. Iger nismo imeli, nisva midva za te hece, smo se pa res naplesali ... Za veliko denarja, ampak dobro, z možem ne prej ne kasneje toliko, je bilo vredno, pa še starši so bili zadovoljni... Konec koncev je to, če si priznamo ali ne, tudi njihov dogodek (vsaj tradicionalno je bil). Žal mi je, ker nismo najeli boljšega fotografa (čeprav take kjut slike so bile še pred petimi leti, vsaj meni, bolj kot ne nepoznane), da je zamočil snemalec poroke in da sem potem sorodniku, ki ga je med snemanjem dolge poročne maše bolela roka, pozabila povedat, da pesmi pa res mora posneti, ker so bile večinoma presenečenje (poleg skupine, v kateri sem takrat pela in s katero sem se dogovorila, mi je prišel zapet otroški zbor, ki sem ga takrat vodila, in mladinska skupina v kateri sem pela še prej - med drugim tudi pesem, ki sem jo sama napisala; še kar ne morem preboleti, da to ni posneto). Za darila sva podarjala seveda (nadpovprečno za poroke, ne pretiravam) pecivo (ki ga je ves čas pekla samo moja mami, pa še to s počeno nadlahtnico; si sama ni dala miru) in vino, ki so nama ga podarili daljni sorodniki. Nalepke sva dala seveda natisnit dnevu primerne :) Stroške dekoracije cerkve smo si delili vsi trije pari, ki smo se tistega dne poročili v tisti cerkci (slučajno se je izšlo, da smo izbrali isto cvetličarko). Malenkost mi je žal, da nisem sama naredila naprstnih šopkov (vabila sem), ampak iskreno takrat o tem nisem razmišljala, niti niso bili še, vsaj v mojem krogu, doma narejeni tako popularni. Stroški ... če bi si poroko plačala izključno sama, potem bi se nama (na približno) pokrila iz daril (prosila sva za denar, saj sva si urejala dom), tako pa sva pišla do kuhinje. Če bi se 2 leti kasneje, bi gotovo vse to imela ... Je bila pa poroka, ne majhna, splanirana v sedmih tednih (iz nule) in to julija, torej ne izven sezone :P Sva imela pa oba v tem obdobju zelo pestro obdobje na faksu/službi... Še strokovni izpit sem naredila med pripravami :P Ah ja, spomini...

    OdgovoriIzbriši
  2. Delitev stroškov dekoracije za cerkev je tudi super ideja. Cerkev je pri nas celo leto lepo okrašena, mali aranžma pred oltarjem je vedno in smo imeli kar tistega, ker se je skladal s poroko. Sama sem naredila le dekoracijo za klopi (http://malo-veliko.blogspot.com/2014/07/najina-poroka.html).
    Dobro si je vzet malo več časa oz. nekoliko prej začet razmišljat o idejah, meni se je potem s časom še kaka zamisel porodila... samoaktivno planiranje pa ne vzame veliko časa. V visoki sezoni so lahko problem zasedenost gostiln, bendov, fotografov...
    Tisti/e, ki planirate vam kar zavidam! :) Če si poroke ne predstavite samo kot breme in skrbi, je vse skupaj zeeelo luštno! Veselo planiranje! :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pri nas je tudi vedno kaj rož, mogoče poleti manj. Tudi sicer je bila minimalna dekoracija - en aranžma spredaj, okrašeni stoli in klopi (zelo velika cerkev, se nabere). Mah, pri nama je bilo tako, ali zdaj, ali precej kasneje, pa sva raje na hitro. Na priprave sva tako hodila že celo leto. Ampak saj pravim, takrat niti nisem pomislila na nekatere stvari, sicer bi se jih vseeno lotila, kljub pomanjkanju časa. Posledično tudi sama malce zavidam tistim, ki so še v pripravah ;) Smo imeli pa srečo - gostilna bi bila tako ali tako prva izbira, našla sva super band, na poroki so peli tisti meni najbližji-niti ne bi pomislila na koga drugega, civilno poroko je fotografiral takrat študent, zdaj pa soliden modni fotograf (prijateljev brat) ... Tako da ja, se tudi kaskaderjem kdaj izide. Sem pa videla, da vama je Vocabella pela :) Odlična izbira, s šefico sva prijateljici :) Pa tudi sicer krasna dekoracija, kot iz filma :)

      Izbriši
  3. Hvala. Ja Vocabella pa res znajo! :) Naredile so čudovito mašo, svatom so bile tudi zelo všeč, js pa bi jih itak tud skoz poslušala :) Pozdravi jih! ;)

    OdgovoriIzbriši