nedelja, 19. maj 2019

Svetovni dan čebel


Svetovni dan čebel praznujemo 20. maja, saj se je na ta datum rodil Anton Janša.
Mislim, da Slovenci cenimo čebelarstvo. Se strinjate?

Čebele so priljubljene žuželke (poleg metuljev in pikapolonic) pri vseh otrocih, že izgovorjava ´čebelica´ je pri vseh ljubkovalna in izrečena s samimi pozitivnimi mislimi. O čebelah se v vrtcu in v šoli veliko govori v času tradicionalnega slovenskega zajtrka, ko se postreže tudi med. Zelo prav je, da se o čebelah govori zdaj, spomladi in poleti, saj so čebele zelo pomembne opraševalke. Nikakor pa ne smemo pozabiti še črmljev in ostalih divjih čebel, ki so procentualno zelo zelo pomembni opraševalci (črmrljem moramo biti hvaležni, da oprašujejo tudi v hladnejšem in mokrem vremenu, takrat ko čebele sploh ne gredo iz panja).

Svetovni dan čebel

Gradiva o čebelah je precej in lahko dostopnega- to naše na sliki je vse brezplačno in zato nič manj kvalitetno! Čebelarska zveza Slovenije se je s serijo zgibank zelo potrudila strokovno, a vendar poljudno in privlačno za otroke (in odrasle), predstaviti čebele, opraševanje in čebelarstvo. 
Že nekajkrat smo si sposodili zanimivo knjigo Čebelji panj (Založba Narava).

Brezplačna gradiva o čebelah
Brezplačna revija Ferdo trgovine Hofer
Zgibanke čebelarske zveze Slovenije
Knjižica Medex

Čebelji panj, Jitka Petrekova, Založba Narava

Čebelji panj,
priložeba knjižica razlaga vse o čebelah

Desna stran knjige nas lista za listov povabi v notranjost panja

Če imate v bližini kakšnega čebelarja, ga prosite, če otrokom pokaže čebelnjak, satnico, čebelje izdelke, natakne zaščitno čebelarsko kapo (najbolj ponosni bodo, verjemite :)). Naš čebelar nam je lani pokazal tudi metulja smrtoglavca - odraslega osebka še nismo videli, 
veliko pisano gosenico pa že (načudite se tu :)), ki radi vdrejo v čebelnjak.

Obisk čebelarja, ki nam je prijazno vse razložil

Danes smo izdelali preproste ročne lutke čebele, za katere potrebujete le dva različno velika rumena kroga, bel papir za krila, žičko za tipalke, migajoče oči (če jih imate, cel paket v Tediju za 1€), flomaster in lepilo.

Prstne lutke čebele


Prstne lutke čebele se odločajo,
 pri katerih rožah bodo jutri nabirale cvetni prah. :)Ni komentarjev:

Objava komentarja