sobota, 3. november 2018

Slika iz koruze pokovke


V jesenskem času doma, v vrtcu ali v šoli otroci veliko ustvarjajo s semeni.

Slika iz koruze

Koruza je dober material, ki ga lahko pripravljamo in opazujemo kar celo leto. Dobro kali, razmeroma nezahtevna je za vzgojo, na vrtu služi za senco in oporo, nenazadnje pa nam da tudi pridelek in material za ustvarjanje in igro. Na to smo mislimo že spomladi, ko smo navadno koruzo pokovko posejali (prav nobene potrebe ni kupovati malih paketov semenske koruze pokovke, uporabite kar tisto, ki jo kupite za pečt).
Skozi rastno sezono z otrokom opazujemo rast, če je posejana tako na gosto kot pri nas (ups, otroška setev :)), jo presadimo na prazna mesta, kjer bo služila za senco. V jesenskem času pa opravimo obtrgavanje koruze, kožuhanje, sušenje in nato še luščenje

Koruzo pokovko posejemo - presadimo na vrt - služi za senco

Posejana čisto navadna koruza pokovka (dobro kali)

Oluščeno koruzo lahko uporabimo za presipanje, fino motoriko - prenašanje s pinceto, lahko jo dodamo k igri kmetija (otroci bodo veseli, če bodo lahko živali hranili s pravo koruzo..), lahko jo uporabimo za senzorično škatlo, za ropotuljico, za štetje, lahko pa je tudi ustvarjalni material za jesenske slike.

Koruzo uporabimo za različno senozirčno in fino motorično igro

Slike s semeni smo ustvarjali tudi v osnovn šoli, na kar imam lep spomin. 
Za to sliko potrebujemo dva enaka kosa kartona, lepilo, koruzo in škarje.
Na sredino enega kartona izrežemo silhueto ptiča, nato ta karton prilepimo na spodnjega - tako dobimo ´vdolbenega ptiča :)´, ki ga premažemo z lepilom. Otroka sta si najprej še naluščila koruzo, ki sta jo potem polagala na lepilo. Za kljun smo uporabili črna semena sončnic, za oko pa želodovo kapico.  

Koruzo naj otroci sami oluščijo

Pripravimo dvojni karton, v katerega prilepimo koruzo in oblikujemo sliko

Slika iz koruze je lahko tudi okras na steni




Ni komentarjev:

Objavite komentar