nedelja, 18. februar 2018

Didaktična kovinska škatla


Kovinsko škatlo, namenjeno za higienske vložke, sem uporabila za več didaktičnih iger. 
Dobro se zapre in je majhna, zato je super tudi za na pot - je prava didaktična škatla zaposljivka. :)



Uporabila sem jo za 5 različnih dejavnosti:

1. Prirejanje in štetje z lego kockami

Potrebujemo majhne kocke enakih velikosti in različnih barv. Na računalnik ali ´na roke´ narišemo različno velike stolpce v barvah izbranih kock. Tako izdelamo igralne kartice, ki naj bodo v velikosti škatle, da jih bomo kasneje lahko vanjo tudi pospravili. Po črti izrežemo, lahko plastificiramo, in skupaj s kockami ponudimo otroku za matematično igro. Otrok bo štel, prepoznaval barve, prirejal oz. sledil navodilom sestavljanja, ob tem pa se bo koncentriral in za kar nekaj časa zaposlil. :) Podobno dejavnost z velikimi kockami smo že imeli tukaj


2. Igra tri v vrsto

K igri za štetje s kockami priključimo igro tri v vrsto. Za njo potrebujemo narisano mrežo 3 x 3, ki jo narišemo na list v velikosti škatle. Izberemo po dva različna kompleta po pet enakih kock (to tudi zapišemo na igralno kartico - pri nas 5x rumena in 5x zelena - vzpodbujamo prepoznavanje številk, sledenje navodilom).
Pravila tri v vrsto pa verjetno poznate. :)



3. Kovinska škatla za shranjevanje risalnega pribora

Škatla je dovolj visoka za dve vrsti majhnih barvic, šilček in radirko. V škatlo lahko pospravimo paket samolepilnih lističev ali narezanega papirja v velikosti škatle. Takšno škatlo lahko nesemo s seboj kamorkoli in hitro zaposlimo otroka. Na tem mestu bi zapisala, da sicer ne priporočam nakupa majhnih barvic, ker jih je že po nekajkratnem šiljenju zaradi premajhne velikosti težko držati v rokah. In otrok, ki šele razvija grafomotorične spretnosti mora imeti dovolj veliko barvico, ki se bo naslonila na rob dlani med palcem in kazalcem! 


4. Nizanje sponk

Odlična fino motorična dejavnost, ki je res zelo preprosta, ponuja pa veliko! Otrok bo razvijal pincetni prijem, pravilno orientiral sponko, prepoznaval barve in se pri tem močno koncentriral. 
Sponke shranite v škatlo in jo odnesete s seboj ali pa imate pospravljene na domači mizi. 
In mimogrede bodo otroci odkrili, da je škatla s sponkami lahko tudi ropotuljica! :)
Nekoliko podrobneje opisano dejavnost s sponkami najdete tukaj


5. Penasti kvadratki

Škatla je ravno prav visoka, da gredo vanjo penasti kvadratki in velika šivanka z vrvico.  Otrokom ponudimo nizanje na vrvico, s kvadratki lahko štejejo, razvrščajo po barvah... Vse o naših dejavnostih s penastimi kvadratki pa tukaj

***
To je le nekaj predlogov, kako uporabiti kovinsko škatlo in kaj vanjo shraniti. 
Če imate še kak predlog, svojo izkušnjo, jo povejte.
Mi pa gremo jutri na pot, seveda s kovinsko škatlo zaposljivko v torbi. ;)


Ni komentarjev:

Objavite komentar