četrtek, 11. december 2014

Advent v Zagrebu

Tokrat smo lučke in praznično dogajanje odšli pogledat k južnim sosedom. Zagreb res ni pretirano daleč in pot ni bila (pre)naporna niti za malčka, ki je bil res zelo priden! :)Nismo imeli prenatrpanega urnika z ogledi. Le nekaj "taglavnih" znamenitosti v strogem centru.
Zagotovo je najmogočnejša prav stolnica D. Marije, ki s svojima čez 100 m visokima zvonikoma pritegne pogled vsakega mimoidočega. Notranjost je seveda navdušujoča, prav tako pa tudi okolica in pravkar nastajajoč Betlehem.
Z vzpenjačo se lahko za 4 kune pripeljete do stolpa Lotrščak.Nekaj korakov stran pa je že Markov trg, s cerkvijo sv. Marka in okoliškimi vladnimi stavbami.


Kamita vrata v svoji notranjosti skrivajo oltar Marije, okoli katerega je pritrjenih ogromno zahvalnih ploščic.

Zagrebški "prešerc" je Trg bana Jelačiča, vendar ne tako lep :) Velik plus je bil ogrevan adventni šotor! Adventna tržnica je podobna kot pri ostalih sosedih in pri nas.
Pozno popoldne pa se po glavnih ulicah prižgejo luči in prazniki so še bližje...


2 komentarja:

  1. zdravo! Res lepe slike in opis izleta. Zanima me, kje ste parkirali?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Parkirali smo kar na ulici, na Zvonarički, nad parkom, na koncu Kaptola. To je čisto blizu stolnice. Ura parkiranja stane 6 kun, v prvi coni je max dve uri. Če ste blizu, lahko greste podaljšat :) V primeru celodnevnega parkiranja, je verjetno ceneje pustiti avto npr. v parku Maksimir (poleg zoo-ja) in v center s tramvajem (6 kun enosmerna). Lepo se imejte!

      Izbriši