ponedeljek, 12. junij 2017

Dvorec Štatenberg


Malo je dvorcev, ki so tako živi in za obiskovalce popolnoma odprti. Grad Štatenberg v Makolah je svetla izjema, saj zanj skrbita grof in grofica Štatenberška. To sta dve čudoviti osebi, ki sta dvorec popolnoma opremili, saj je bil pred njunim najemom popolnoma izpraznjen. Urejenih je 20 soban s čudovitimi freskami in štukaturami, v vsaki je (še od prej) ohranjen kamin in mislim, da prav v vsaki en klavir. Sprehodili se boste lahko po trgovini, tiskarni, knjižnici, ženski in moški sobi, v glasbeni sobi boste spoznali posebne instrumente, v lekarni in krojačnici spoznali preteklost tega poklica,  v sobah s tehniško opremo se načudili tehnološkemu napredku, zagotovo pa vas bo osupnila velika plesna dvorana s krasnim stropom. Zunaj so parkirana različna starinska vozila, na katera se lahko usedete, kar je še posebej zanimivo otrokom. Dvorišče dvorca je lepo urejeno in razdeljeno v štiri dele - štiri letne čase. Zelo fotogenično je stopnišče, ki je tudi pogosto mesto slikanja mladoporočencev. 


Še v večerni poročni preobleki v objektivu fotografa Fotografiraj.se

Na kratko, zakaj obiskati ta dvorec:
* Sobane so popolnoma opremljene
* Veliko opreme lahko pogledate čisto od blizu, se je dotaknete, se oblečete v grajska oblačila, se usedete na kočijo in starinsko kolo, ... - živa zgodovina
* odprt čez vikend, ko tam živita grof in grofica, ostalo po dogovoru
* čez vikend obratuje bar v restavraciji
* grajsko dvorišče z igrali in veliko zelene površine
* par pavov, ki ravno zdaj gnezdi :)
* prijazna grof in grofica in ostala ekipa, ki z veseljem razkažejo celoten dvorec
* odlična in zelo zasedena poročna lokacija
* prostovoljni prispevki za ogled (tisti, ki imate več, dajte več, ostali po zmožnostih - tako si tudi tisti z zelo nizkimi ali brez plač :( lahko privoščijo ogled kulturne dediščine).


Žal nisem turistični vodič, da bi znala dobro opisati destinacijo, še manj zapisati vso zgodovino. 
To prepuščam grajski gospodi, ki vas bo prijazno sprejela na svojem dvorcu. :) 















1 komentar:

  1. Dvorec Štatenberg se ponaša z najlepšimi baročnimi štukaturami in lepo ohranjenimi stropnimi poslikavami.Za ogled pokličite na 040 870 835 ali 040 582 776 ali 040 700 006. Hvala.

    OdgovoriIzbriši