četrtek, 22. marec 2018

Kaširanje in patiniranje


Pred kratkim sem se zelo navdušila nad dvema likovnima tehnikama, 
s katerima lahko ustvarimo čudovite izdelke zase ali za darilo. 


Kaj je kaširanje, je večini jasno, patiniranje pa je verjetno manj znan pojem. 
Gremo po vrsti, saj je za naš izdelek najprej potrebno kaširanje. 

Kaširanje je lepljenje materialov na različne podlage. V vrtcu in šoli bomo zagotovo uporabili Mekol (redčen z vodo 50-50) ali pa še cenejše škrobno lepilo (v pol litra vrele vode zakuhamo 2 žlici moke, med vrenjem mešamo - kot bi pripravljali puding), s katerim bomo lepili časopisni papir ali nepovoščene reklame. Podlaga je velikokrat balon, lahko kepa papirja, alufolije, v našem primeru pa je podlaga bila skleda. 
Pomembno je, da je papir dobro prepojen iz obeh strani z lepilom 
in, da koščke papirja tesno zlagamo drug na drugega. 
Več plasti kot bomo naredili, trnejši bo izdelek. 
Mi smo s  postopkom kaširanja želeli izdelati skledo. Izbrano skledo smo ovili v živilsko folijo, jo premazali z lepilom in pričeli polagati z lepilom premazane kose papirja. Oba otroka (3 in 5) sta izdelala vsak svojo skledo in moram pohvaliti mlajšega, saj niti malo v tehniki ni zaostaja za starejšim. :) 
Ko končamo s kaširanjem (vsaj tri plasti papirja, bolje je še več), damo izdelek sušiti. Ko je kaširana  skleda suha, ji odstranimo pravo skledo in nadaljujemo z delom. Skledo lahko prebarvamo z akrilnimi barvami ali s tušem. Mi smo izbrali črn tuš. Opozorilo - predlagam, da prebarvate najprej eno stran sklede, jo posušite, nato še drugo. Sicer se skleda toliko navlaži, da se začne zvijati in nimamo več lepe pravilne oblike sklede.

Kaširanje - škrobno lepilo + časopis

Na podlago nanašamo dobro premazane kose papirja.

Izdelek lahko prebarvamo s tušem.

Na tek koraku je lahko to tudi že končen izdelek, v našem primeru bi imeli črno skledo.  
A nadaljujemo s patiniranjem. :)

Patiniranje je likovna tehnika, s katero predmet tako obdelamo, da dobimo videz drugega materiala. Za kovinski izgled smo izbrali zlato metalno akrilno barvo (Art, 3,80 €). Za to potrebujemo čisto malo barve (približno kot en nanos zobne paste), ki jo nanašamo s t.i. suhim barvanjem - čopič malo omogčimo, ga v paleto malo obrišemo (da čopič ni več napacan z barvo), nato pa s krožnimi gibi z njim barvamo predmet (narahlo, kot bi s čopičem odstranjevali prah iz predmeta). Na gubah se barva vidi bolj intenzivno, drugje manj, končni izdelek pa se mi zdi kar preseneteljiv. Nam je všeč. :)

Skleda je lahko darilo.

Končni izdelek po patiniranju.

Predlog: to je lahko zelo lepo darilo za dan žena,materinski dan, lahko tudi za pisanko (takrat uporabimo bolj živahne akrilne barve). Lahko je ta skleda namenjena za odlaganje nakita, ključev ali drugih predmetov.
Različice: enobarvno pobarvano skledo lahko polepšamo z akrilnimi bleščicami (tuba v Tediju, 1€), lahko tudi z metalno tempero (Tedi, 1€), vendar bo pravi kovinski videz dosežen le z metalno akrilno barvo.

Kaširana skleda, prebarvana s tušem in nato z bleščicami.

Kaširana skleda premazana s tušem
in zunaj malo premazana s metalno tempero.

Kaširana skleda z bleščicami kot velikonočno darilo.



Ni komentarjev:

Objavite komentar