ponedeljek, 7. december 2015

Darila - igrače od 1€ naprej


Ostala sta še dva dobra moža, ki bosta morda prinesla kakšno darilo. Verjamem, da se marsikomu zdi vsa evforija okoli teh praznikov pretirana, ker res je! Mislim, da se čar praznikov izgubi v vseh neštetih bleščečih vrečkah s prazno vsebino. Ali pa predrago vsebino. Je res potrebno vzeti skoraj kredit, da vsakemu posebej kupimo darilo? In ne samo otrokom, tudi odraslim. 
Ne razumite me narobe, seveda se vsak razveseli darila, a za praznično vzdušje je dovolj eno darilo in tisto izbrano. Tako za odrasle kot otroke. Pri nas doma na začetku adventa izžrebamo ime in izžrebanemu za manjšo določeno vsoto nekaj kupimo ali naredimo.  
En Božiček - ene skrbi - en obdarovanec - eno darilo. A ni logično? :) 

V zadnjem času spet dobivajo veljavo doma izdelana darila - keksi, marmelade, sirupi, nakit, čajne mešanice, tekstilni izdelki, izdelki malih prstkov...pohvalno! To so darila primerna za vse generacije in z dodano vrednostjo.
Kaj pa otroška darila?  Kupimo kvalitetno igračo, starostnemu obdobju primerno in pasivno. Pasivno v smislu, da mora otrok biti aktiven - nekaj z njo početi, raziskovati, razmišljati in ne samo pritisniti na gumb in poslušati ´sintetično´ melodijo.
Predlagam igrače oz. pripomočke, ki jih lahko kupite že za en sam €!

* Cofki, puhki
Kako jih lahko uporabite na več načinov, si poglejte TUKAJ.


* Penasti kvadratki
Tudi te kvadratke smo pri nas že velikokrat preizkusili in so vredni 1€! :)
 TAKO preprosto se uporabljajo, zadnje čase pa jih z veliko šivanko niza na vrvico (kar bo predstavljeno kmalu).


* Kosmate žičke
Zelo aktualno je vtikanje teh žic v plastično cedilo (TUKAJ), lahko pa jih uporabite kot dodatek pri ustvarjanju, največkrat za okončine žuželk ali drugih živali. 
Mi smo TU iz njih naredili pajkove noge.


* Plastelin
-Domač plastelin:
Potrebujete: 1 lonček moke, 1 lonček vode, pol lončka soli, 2 žlici olja, 2 žlici vinskega kamna ali pecilnega praška. Zmešajte moko, sol in vinski kamen. Dodajte vročo vodo in žlici olja. Zmeša­jte in po potrebi še kratek čas kuha­jte na malem ognju. Ko testo odstopi od stene posode, počakajte, da se ohladi, nato pa ga preg­netite in razdelite na več delov.Lahko mu dodate jedilne barve in bleščice.
- Kupljen plastelin 


Ponudite modelčke, razne palčke, material iz narave, perlice,... zabava zagotovljena! 

* Konjiček na palici
Iz ostankov blaga ali nogavice lahko sešijete obliko konjske glave, za polnilo uporabite polnilo kakšne poceni okrasne blazine (lahko tudi seno, vendar je bolj dovzetno za vlago?), za držalo pa leseno palico (kakšen odlomljen ročaj, veja iz narave - pazimo, da je les gladek, da se otrok ne zaškali).  
TUKAJ poglejte, s kakšnim konjičkom dirjamo mi. :)


*Penasta guma
Iz penaste gume otroku izrežite različne oblike, s katerimi se lahko igra v banji. Pri nas je to že zelo dolgo zelo priljubljena igrača v kopalnici (razne ladjice, mlinčki in ostale kupljene igrače ga sploh ne zanimajo). Ribe so TUKAJ, vozila pa TU.

*Štampiljke
Iz penaste gume in plutovinastih zamaškov lahko izdelate zelo uporabne in trajne štampiljke. Vse o njih je zapisano na TEJ povezavi.


* Igralna podlaga
Nekoliko več dela je z igralno poglago, na katero narišemo ceste, parkirišča, morda gozd, reko, ... Svojemu malčku sem izdelala ´predmestje´ in ga lahko vidite TU.

* Lutke in scena
Preproste naprstne lutke lahko kupite, lahko pa jih sami izdelate iz filca. Enostavno jih lahko naredite  tudi na leseni kuhalnici. Iz embalažne škatle ali drugega kartona pa lahko izdelate sceno za lutkovno predstavo. 



* Domači spomin / sestavljanka
Če še imate nalepke Otokomanie, morda zdaj Qrazy manie ali kakšne druge trgovske pogruntavščine :), lahko iz njih naredite spomin, sestavljanke, slike za razvrščanje. 
Vse moje ideje so zbrane TUKAJ

Seznam bi lahko še nadaljevala, ker je možnosti res ogromno. Če niste založeni s tempara barvicami, voščenkami, škarjami, lepilom z bleščicami, perlicami, ... potem je ta droben, poceni, a nadvse uporaben material, pravo darilo!
Pobrskajte še malo po mojem blogu ali blogu drugih mamic, kjer boste zagotovo dobili idejo za vaše letošnje aktivno darilo. 

In ne pozabite v darilo zapakirati še vašega časa in velikega nasmeha! :D



Ni komentarjev:

Objavite komentar