sreda, 17. februar 2021

Rekordomania - uporaba sličic

 Že nekaj let nizam ideje za uporabo odvečnih sličic iz Spara in nabralo se jih je že kar nekaj. Uporabite sličice iz katerekoli manie in ustvarite z otrokom ali za otroka zanimive dejavnosti.

Dve zelo brani objavi sta nastali po Montessori navdihu:

*TRIDELNE KARTICE - za celotno in podrobno objavo kliknite TU

Dejavnost primerna za različno stare otroke, saj se da narediti mnogo različic.


Tridelne kartice 


* ZEMLJA - VODA -ZRAK - tisti, ki ste že kaj brali o tej pedagogiki veste, da je zelo pomembno področje geografije in med prvimi otroci spoznajo elemente zemljo, vodo in zrak - podrobna objava pa TU

Sličice za predstavitev `zemlja - voda- zrak`


* Za najmljaše iz sličic naredimo SESTAVLJANKE (z dvema al več kosi) in SPOMIN (igramo se odprtega - torej iščejo pare ali klasično igro). Iščemo tudi dločene značilnosti na sličicah in jih razvrščamo glede na podobnost - ustvarjamo množice. 

Objava TU

Sličice za sestavljanko in spomin




* Za nekoliko starejše otroke je zanimiv večji RAZVRŠČEVALNI PLAKAT, na katerega polagajo ali lepijo sličice po lastnostih. Objava s primerom TU

Sličice za razvrščanje po lastnostih


* Za mlade matematike sem lansko letu TU objavila MATEMATIČNA rekordomani. :) Povsem enako (štetje, računanje, določanje desetic, enic, večje / manjše,... lahko počnete tudi z letošnjimi sličicami).

Sličice za matematiko


* Letos smo dobili ogromno sličic (pa še vedno nam jih 5 manjka! :)), in spet smo se lotili nečesa. V šoli se učijo štetja do sto, prepoznavanja teh večjih števil, pepoznavanja predhodnika in naslednika, ... imeli smo ogromen kup povsem pomešanih sličic in veliko časa vzame, da prijateljem najdeš manjkajočo sličico. Rešitev? Ureditev sličic po številkah! :) Urejanje je potekalo v dveh stopnjah:

- najprej sem pripravila napisane desetice (in enko). K tem številkam sta položila vse sličice, ki so bile večje od napisane številke (oz. razlaga za mlajšega, vse tiste, ki se začnejo z isto številko npr.  20: 2-3, 2-5).  

SLičice za matematiko - razvrščanje


-ko je bilo to `v grobem` razvrščeno, pa je sledila še natančna razvrstitev: starejši je vzel kupček 1 -10 in jih razvrstil, nato 10 - 20, in tako vadil štetje, predhodnike in naslednike, ...  in sedaj imamo sličice na kupčku urejene po vrsti. :)



Vabljeni na fb Iz malega zraste veliko, da ne zamudite naših novih idej. ;) 



Ni komentarjev:

Objavite komentar