četrtek, 17. maj 2018

Gumbi kot didaktična igrača


Gumbi so super material, ki ga lahko uporabimo v mnoge namene. 
Za dojenčke jih vstavimo v majhne plastenke in tako ustvarimo ropotuljico - lahko jo imenujemo tudi kar senzorična steklenička, saj bo otrok z njo krepil sluh in vid. Več o senzoričnih stekleničkah si preberite tukaj

Gumbe lahko uporabljamo za vstavljanje - uporabimo embalažo adaptiranega mleka, kapučina ali druge embalaže s plastičnim pokrovom, ki mu naredimo reže za vstavljanje gumbov. S tem bo otrok krepil fino motoriko, koordinacijo oko - roka, kasneje pa se lahko z barvnimi gumbi učijo razvrščanja po barvah.

Gumbi - didaktični material

***Za moja otroka sem tokrat pripravila 3 različne mini didaktične komplete gumbov
ki jih shranjujem kar v embalaži Kinder jajčke. :)

Za shranjevanje mini didaktičnih iger uporabimo Kinder jajčke :)

1. Razvrščanje po velikosti in barvi
Izbrala sem črne in bele gumbe v različnih velikosti. Otrokova naloga je, gumbe ločiti po barvi in razvrstiti od najmanjšega do največjega ali obratno.


Razvrščanje gumbov po velikosti


2. Odkrivanje različnih lastnosti
Izbrala sem rdeče gumbe, ki se razlikujejo v odtenku, velikosti, številu odprtin, površini in po lesku. Otroku jih ponudimo v raziskovanje. Lahko ga malo usmerjamo in predlagamo, da naj bo pozoren na vzorce na gumbih. Vprašamo, če imajo vsi enako število odrptin. Se kateri gumbi bolj svetijo kot drugi? In podobno... Prosto raziskovanje in razvrščanje po lastnostih je kar zahtevno in vsaj pri prvih primerih svetujemo in sprašujemo. Tako vzpodbujamo otrokovo zanimanje in zaznavanje razlik lastnosti.


Spoznavamo različne lastnosti predmeta

3. Štetje z gumbi
Če se otrok šele uči štetja, je morda dobro, da uporabimo enake gumbe, kasneje uporabimo različne.
Na kratko zapišem, katera načela moramo pri štetju nujno upoštevati:
- Načelo ena na ena - povemo samo eno število za en predmet
- Načelo ustaljenega vrstnega reda - štejemo vedno po vrsti ena, dve, tri, ...
- Načelo irelevantnosti vrstnega reda - končni seštevek bo vedno enak, ne glede na to, 
pri katerem predmetu začnemo s štetjem
- Načelo kardinalnosti - zadnja uporabljena številka je končno število predmetov, ki jih štejemo - zato na koncu še enkrat ponovimo zadnjo številko - ena, dve tri - tri gumbe imamo. Ali pa otroka vprašamo, koliko je gumbov. 
- Načelo abstrahiranja - vsa načela so uporabna za katerikoli predmet 

Gumbe lahko štejemo kar na mizi, lahko pripravite tabelo ali posodico z napisanimi števili in otrok položi ustrezno število gumbov.


Štejemo z gumbi

*** Z različnimi gumbi pa pripravimo zelo enostavno didaktično igro za malčke in starejše otroke. Na trši papir narišemo črte, ki jih otrok prekrije z gumbi. Manjši so gumbi, večja natančnost in koncentracija je potrebna. ;) 

Gumbi za koncentracijo in natančnost
Ni komentarjev:

Objava komentarja