sreda, 25. april 2018

Razvojni krog žabe


Sedaj je pravi čas za raziskovanje razvojnega kroga žabe, oz. morda ponekod že ne boste videli več jajčec - mresta, ampak že razvite paglavce. 
Zagotovo imate kje v bližini kakšen ribnik, večjo mlako, mrtev rokav reke, kjer ste pogovosto slišali žabje regljanje- no, na istem mestu boste lahko opazovali, kako se razvija novo življenje. :) 
Otrokom je to res super izkušnja in verjemite, da bodo po prvem raziskovanju želeli še več ponovitev.


Priporočam, da v knjigi, na spletu poiščete slike razvojnega kroga žabe (lahko jim sliko pokažete tudi na telefonu kar na terenu) in enostavno razložite, nič posebej strokovnega, samo da je opazovanje vsaj malo osmisljeno). Priporočam, da na teren vzamete belo posodo za lažje opazovanje / večji kontrast (uporabite lahko embalažo od skute) in lupo. Če je varno, naj otrok sam zajame vodo s paglavci in jih opazuje v posodi. Če gre za globjo vodo in slabo dostopno mesto, pa paglavce zajemite odrasli. 
Opazili bodo rep, zunanje škrge, zadnje noge in kasneje še sprednje. Če imate razvojni krog naprintan in plastificiran, je dobro, da ga vzamete vsakokrat na teren. Otrok naj primerja slike in pokaže, na kateri stopnji razvoja se trenutno nahaja žaba.

Razvojni krog žabe - paglavci

Če je dostopno mesto, naj otrok sam zajame vodo s paglavci

Opazovanje razvoja žabe je v beli posodi bolj nazorno.

Sprintan in plastificiran razvojni krog žabe.
Desno sliko lahko razrežete in služi za samostojno postavitev
v pravilni vrstni red razvoja žabe.

Paglavec z razvitimi nogami in repom.

Če boste na teren odšli večkrat, boste res lahko opazovali spremembe / postopen razvoj - zaznali bodo rast nog, izgubo škrg in repa.
Držim pesti, da spoznajo tudi čisto majhne žabe. :)

Te slike so iz našega lanskega raziskovanja. 
Letos bomo tudi opazovali razvojni krog žabe. :) Če nam bo uspelo dokumentirati popolnoma razvite žabice v našem ribniku, jih pokažem. :)


1 komentar: