torek, 12. marec 2019

Gregorjevo - naši gregorčki in ptički


Gregorjevo, naš praznik zaljubljenih - ko se ptički ženijo in ko si tudi ostali zaljubljeni povemo kaj lepega ali obnovimo poročne zaobljube. :D

Gregorjevo - ptice v gnezdu
Pomladansko ustvarjanje

Star običaj spuščanja ladjic na Gregorjevo, 12. 3., dobiva vsako leto večjo veljavo, saj se prenaša v vrtce, šole in društva, objavlja pa se tudi v številnih medijih.
Letos so v našem vrtcu otroci spuščali gregorčke - ladjice v bližnjem potočku v dopoldanskem času, izdelali pa smo jih sami doma. Te na spodnji sliki sva en večer naredila kar sama z možem (čist sva ˙not padla˙:)) in zjutraj sta bila fanta presenečena, kakšna gregorčka bosta imela. :)
Za gliser sva uporabila eno škatlo od sladoleda (razrezano na pol in uporabljeni vsi deli), plutovinast zamašek, obroč od zamaška, lesene palčke, žebelj, lepilo in lepilni trak.
Za parnik pa je uporabljena tetrapak embalaža, dve roli od toaletnega papirja in lepilni trak.
Splav je iz  sladolednih palčk, spodaj so 4 polovice plutovinastih zamaškov in jambor.
Bili so dobro plovni in hitri. :) 

Gregorjevo in spuščanje ladjic - gregorčki (splav, gliser in parnik)

Gregorjevo - gregorčki (gliser z vrtečim krmilom)

V povezavi s pticami smo izdelali še ptice v gnezdu.
Potrebujemo: papirnat krožnik (ali polkrog iz tredega papirja), barvaste kartončke, narezan časopisni papir, lepilo, migajoče oči ali flomaster, škarje.
Na različne barvne kartone narišemo obris ptice (glava + vrat) in jih izrežemo. Prilepimo odprt kljun in migajoče oči (ali jih le narišemo). Na polkrog (ali polovico papirnatega krožnika) nanesemo Mekol lepilo in nanj neurejeno - zvito položimo ozko narezan časopisni papir - tako ustvarimo videz prepletenega gnezda. Na notranjo stran gnezda prilepimo ptice tako, da njihove glave gledajo iz gnezda. :)

Gregorjevo - likovni izdelek ´ptice v gnezdu´

Ustvarjanje na Grgeorjevo
Potrebujemo narezan časopisni papir, papirnat polkrog in ptice iz kartona


Gregorjevo - ptice v gnezdu



Ni komentarjev:

Objavite komentar