ponedeljek, 22. april 2024

Grad Borl in Krajinski park Šturmovec

 Grad Borl je končno odprt za obiskovalce!

Grad Borl

Obiskala sem ga lansko leto v tem času v okviru strokovnega izobraževanja in nestrpno čakala, kdaj bom lahko krasno razstavo o Dravi in lepo obnovljen grad pokazala tudi mojim in ga predlagala tudi širše. In končno, odprli so ga preteklo soboto, 20. 4. 2024.

Grad ima dolgo in pestro zgodovino, delno obnovljen in oživljen pa je po zaslugi Društva za oživitev gradu Borl. Ko se mu boste približevali in, ko boste prečkali reko Dravo, vas bo navdušil mogočen grad na živi skali. Če boste v tistih koncih, v občini Cirkulane prvič, boste zagotovo doživeli wau efekt. :)

Lepo obnovljen grad Borl


Za otroke (predšolske in šolske) in za celo družino priporočam obisk interpretacijskega  centra zDravo, ki s sodobnimi in interaktivnimi vsebinami izobražuje v sliki, besedi, doživetjih, filmih. Nahaja se pri vhodu desno. Maskota centra je Zlatko Šoder, ki je prav simpatičen lik, ki pritegne in veliko nauči. 

Interpretacijski center zDravo
Za učenje oz. predstavitev izbiramo med tremi ikonami - raziskuj in reši,
poslušaj s slušalkami ali si oglej animacijo, filmček.


Igra z magneti in premeti za mlajše, jedrnato napisane info table.


Grad Borl je varno zatočišče netopirja velikega podkovnjaka.

Moderen in poučen center.

Predlagam, da si izlet podaljšate še z obiskom Krajinskega Parka Šturmovec. Mnogo poti je lep makedam in ga lahko prevozite s kolesi ali pa se sprehodite do skupno devetih mlak, kjer imajo dvoživke svoj raj. V tem parku boste morda srečali tudi bobra ali pa vsaj videli njegova gradbena dela. :)

Tu si je nekdo dobro nabrusil zobe :)


Ob poti je tudi Ptujsko morje, ki je pravzaprav velika zajezitev Drave. Če boste tam, priporočam kavico v kavarni baru Ranča.

Pred nevihto je tole morje močno valovito.









ponedeljek, 4. marec 2024

Resje - čudovit pohod in prelep cvetlični okras

Nemogoče je spregledati vijolične zaplate v gozdu. Čudovite so! Zgodnje spomladanski gozd je tako lep zaradi rese (Erica Carnea), ki lahko na sončnih delih zacveti že okoli novega leta, do tisoč metrov pa najobilneje cveti v februarju in še v marcu (odvisno od vremena, letos je hitra :)).  Mnogo let razveseljujejo tudi mene in v Savinjski je teh hribčkov kar nekaj. 



Reso vedno vpletem tudi v butaro za cvetno nedeljo, dam jo v vazo - samo reso ali v kombinaciji z mačicami. Tako kot sivka, se tudi resa lahko zelo enostavno splete v venček. Lahko na osnovo iz žice, brezovih vej ali pa na šiviljski obroč.


Za mini vaze lahko uporabimo male stekleničke,
osnova za obroč je lahko različna

Reso narežemo na kratke poganjke
in jih na obroč vežemo z vrtnarsko žico

 Vabljeni k brskanju po arhivu bloga in na našo fb stran Iz malega zraste veliko